Teke bemutatkozás

Üdvözöljük az Atomerőmű Sportegyesület Szabadidő Szakosztályának Teke Szakcsoportjánál! 1988-ban a tekéző megépítésével jött létre az igény, hogy az akkori technikai színvonalnak megfelelően, kulturált körülmények között lehessen űzni ezt a sportágat. 1990. évben Tóth József vezetésével alakult meg egy 10 fős mag, akik azóta már létszámban kibővülve, szakmai tudásban megerősödve, amatőr szinten érik el eredményeiket. A szakcsoport irányítását később Suplicz Sándor vette át, aki 2014-ig vezette az 50-60 fős klubot. 2014-től az új klubvezető Fenes László lett.

A nagy érdeklődésre való tekintettel 1998-ban indult be a Városi Bajnokság, melynek kiírása, lebonyolítása, szervezése a szakcsoport feladata. Napjainkban már 2 csoportban, kb. 120 fővel, feljutásos rendszerben zajlanak a versenyek és a nyílt városi kupák megrendezésével igyekszik a szakcsoport tovább népszerűsíteni ezt a remek sportágat. Mindez szükségessé tette 2015-ben a letvő terület, 2018-ban pedig a pályatest és a mechanika felújítását.

Legjobb dobóink az Országos Amatőr Tekeversenyeken és ezek területi, megyei selejtezőin, az Iparági versenyeken, valamint a meghívásos tornákon, baráti találkozókon versenyeznek egymást segítve a jó eredmények elérése érdekében!

A teke, néhány szóban:

A teke, golyókkal és bábukkal űzött sport illetve játék. A játék lényege, hogy a tekebábukat bizonyos mennyiségű gurítás után a tekegolyóval el kell dönteni a pályán.

A tekejáték különböző változatai közül Magyarországon az aszfaltpályás (klasszikus) tekézést (ezt hívjuk egyszerűen tekesportnak), a kuglit (domború föld- vagy agyagpályán játszották, azonban mára „elhalt”), a lengőtekét (üdülőkben, vidéki játszótereken, kocsmaudvarokon található ma is) és a bowlingot játsszák.

 Lényege, hogy a golyóval, amit szabályosan kell kigurítani, találjuk el a bábukat. A 28,5 m hosszú, többsávos (sávonként 1,7 m széles) pálya első 6,5 métere a játékostér, a pályatest felőli végén az 5,5 m hosszú és 35 cm széles gurítódeszkával. A következő 19,5 m hosszú – hazánkban általában kék színű – műanyag lemezekből összerakott pályatest a játéktér, melynek szélén helyezkedik el a golyóelvezető csatorna, melybe hibás gurításnál kerül a golyó (az 1950-es években épített pályákon még oldalfal van – ma már elektromos jelzővel a hibás gurítás jelzésére). A bábuállás 1,7 m széles, kb. 1,5 m hosszú, oldalfala 2 cm-es furnérlemez, alsó részén gumírozással. Az általában fehér műanyagból készült kilenc bábu magassága egyenként 40 cm, szélessége 11 cm, tömege 1750-1800 gramm. Ezek 1 m átlóhosszúságú rombusz alakban helyezkednek el középen. Mögöttük van a golyó-visszavezető csatorna a hátsó gumifallal, amelyről nem pattanhat vissza a golyó a bábukhoz. A tekegolyó tetszőleges színű és mintázatú tömör műanyag, átmérője 16 cm, tömege 2,8-2,9 kg. Vannak teli és taroló gurítások. Teli gurításnál minden gurítás után visszaadja mind a kilenc bábut, taroló gurításnál pedig azt nem adja csak vissza, amit már leütöttünk, amíg el nem fogy mind a kilenc fa.

Bővebben: Teke sport - wikipédia

A pálya: Google térkép

ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%